Hvor meget tror du, at syersken tjener på din T-shirt?

Hvor meget tror du, at syersken tjener på din T-shirt?

 

Bedre sent end aldrig (jeg havde lovet jer det her i fredags). Og faktisk er det fordi jeg midt i det først tænkte blogindlæg bestemte mig for, at lave to, for at skille tingene lidt ad. Jeg kan ævle og skrive løs om dette emne nonstop så jeg prøver, at indsnævre til måske en smule hårde facts, men også reelle. Og spiselige, for hvis ikke det er nemt og ligetil, og på et plan som rammer jeres hverdags ræs, får jeg nok ikke rykket ved så meget. (som jo ER min hensigt).

Jeg får tit spørgsmål omkring økonomien i tøj produktion, og lad mig sige det sådan her - det er i hvert fald ikke dem der nok burde have dine dyrt tjente kroner og ører, der får dem, når du går ud og spenderer penge på tøj, til både dig selv, mand, kone, børn og gaver. For det meste. 

 

Lige et lille eksempel, at tygge på. Hvis du køber en T-shirt til 89,-, hvor meget tror du lander hos de mennesker der reelt sidder og laver et stykke håndarbejde? 
Lad os sige, at mark-uppen fra brand til butik hedder 2,7 (meget almindeligt 2,5-3). Det giver 32,96 - det er den pris butikken/webshoppen betaler for, at få T-shirten. Brandet skal også tjene noget.
Lad os sige, at brandet har en mark-up på bare 2,5, altså har brandet betalt 13,184,- DKK pr t-shirt. Heri ligger, alt efter hvor det er produceret, måske nok både told (12%) og fragtpris. 

Lad os sige, at told og fragt tilsammen udgør 3kr pr stk. Så står vi tilbage med 10,18 DKK til leverandøren OG de ansatte. De er måske 30 pers der har været inde over produktionen, alt efter størrelse (antal, effekter på tøjet, underleverandører mm). Det er sådan ca 34ører til hver pr T-shirt. 

Hvad siger du til, at tjene 34ører for en T-shirt du har lavet med dine hænder?

(dette regnestykke er blot et eksempel og ikke noget jeg har taget nogle steder fra, men det er stadig sådan udregningerne er, overordnet).

Måske du sidder og er en smule målløs lige nu? - det er jeg glad for, for så har jeg nået et delmål. 
Jeg mener jo, at det første ansvar der kan placeres, er hos brandet, men! - hvis ikke du som forbruger STILLER KRAV til social ansvarlighed, er der desværre en masse brands der ikke føler sig tvunget, hverken på samvittigheden eller på pengepungen til at passe på de mennesker, der sidder og producerer dit og mit og vores børns tøj.  

Jeg er ikke ude efter, at pege fingre af nogle. Det ville jeg simpelthen aldrig kunne nå til bunds i (sorry). Jeg laver dette blogopslag, for at få dig, som forbruger til, at tænke en ekstra gang, og så for pokker, at stille krav. Spørg! Og bed om gennemsigtighed. Jeg ved, at det kan være en jungle. Det kan det også for mig. Det er vanvittigt svært at gennemskue alt for store dele af tekstilindustriens CSR agendaer. Og en ting er hvad de gerne vil, noget andet er, hvad de reelt gør. Der er forskel. Lad dig endelig ikke blive forblændet.

Jeg håber, dette skriv har sat lidt tanker i gang. Jeg ved godt, at du ikke sadler om fra i morgen af, og jeg ved også godt, at det er svært at vide hvad der er godt og skidt og til det må jeg hellere lave et andet indlæg, en anden dag. 

Men start måske med dén her: Køb hellere én eller to gode (til ja, en højere pris, gerne certificerede, eller fra brands med gennemsigtig agenda!), end 6 (lige nu) gode, og billige, men om 6 uger grimme efter 2 vaske og så uinteressante. Prøv!

Og lige én anden ting: dyrt er ikke ens betydende med godt. I flere tilfælde tjener BRANDET blot mere. Gå efter gennemsigtigheden og certificeringer, så er du sikker på, at pengene lander et godt sted.

Smid gerne jeres tanker og spørgsmål på billedet på IG, det ville jeg være glad for. 

Tak for at læse med. 

KH Signe

Blog posts

Read more
8 tips: Sådan skåner du dit tøj

8 tips: Sådan skåner du dit tøj

  Vi vasker generelt vores tøj for meget, og det er hverken godt for miljøet eller for tøjet. Tøjvask slider nemlig endnu mere end den daglige brug, men ingen har lyst til at gå i snavset eller il...
Pletfjerning - Længere levetid til dit tøj

Pletfjerning - Længere levetid til dit tøj

Nogle gange er det ikke slid som blive det endelige for dit tøj, men derimod genstridige pletter, som ikke lader til at forsvinde i vask. Derfor har vi lavet en udførlig pletfjernerguide, som forhå...
Scrunchie opskrift - DIY

Scrunchie opskrift - DIY

- DIY Scrunchies.Med vores guide kan du nemt sy dine egne scrunchies. Vær kreativ i både farve- og tekstilvalg og sæt dit helt eget præg på dine outfits. Du kan med fordel bruge stofrester, kun fa...
Hvordan zero-waste, hvordan deadstock?

Hvordan zero-waste, hvordan deadstock?

Hvordan definerer vi zero-waste/deadstock hos VACVAC studio? Og hvordan bruger vi det. Jeg har skrevet om det før, men jeg giver gerne en mere uddybet version - den får du her. Zero-waste er et eft...